top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBastiaan

Waarom zijn kunststof producten vaak zwart?

Bijgewerkt op: 8 jun. 2022

Waarom zijn kunststofproducten vaak zwart?


Vaak krijgen we de vraag: ‘waarom is jullie HDPE (High-Density polyethyleen kunststof) meestal zwart?’. We kiezen bewust voor deze kleur. Het heeft niets te maken met een ‘favoriete kleur’. Het heeft echter alles te maken met zonlicht en het verouderen van kunststof. Bastiaan van Kaam, directeur van Van Kaam BV legt het uit.


Bastiaan: “Zonlicht bestaat voor een deel uit UV (ultraviolet). UV dringt door in HDPE waardoor het zijn taaiheid verliest, veroudert en broos wordt. Dit gebeurt niet in 1 dag, maar is een langzaam proces. Denk hierbij aan de oude witte tuinmeubelen, die na een paar zomers helemaal hard geworden zijn en bij het minste of geringste al breken. Nu is dat niet zo’n grote ramp, maar wat als het een kunststof buis betreft waarmee onder hogedruk vloeistof wordt getransporteerd? Als deze open barst doordat de buis broos is geworden door blootstelling aan zonlicht?”.Dus om te voorkomen dat het UV diep in het kunststof kan doordringen, laten we er een beetje roet aan toevoegen waardoor het kunststof zwart wordt. Zwart absorbeert namelijk UV licht. Onze zwarte HDPE-producten verouderen dan ook niet door zonlicht. Daarnaast voorkomt de zwarte kleur ook algengroei aan de binnenkant van bovengrondse leidingen.


Nu maken we heel veel producten die uiteindelijk in de bodem verwerkt worden en eigenlijk geen zonlicht zien, zoals leidingen, putten en bolle bodemputten. Toch gebruiken we ook hier weer zwart HDPE. Dat doen we omdat we weten dat onze producten bij onze klanten vaak buiten worden opgeslagen. Daarmee garanderen we dat het product wat uit onze productie komt, nog steeds dezelfde mechanische sterkte blijft behouden. Zelfs als het een lange tijd buiten is opgeslagen.


Meer informatie over onze kunststofproducten? Neem contact met ons op (tel: 075 - 631 48 41), of vul het online contactformulier in.


200 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page