Plasticvangsysteem de Shoreliner in Rotterdam

Plasticvangsysteem de Shoreliner in Rotterdam

Zaandam - Vanaf vandaag drijft er een Shoreliner in de Lekhaven bij Rotterdam. De Shoreliner is een plasticvangsysteem gerealiseerd door Van Kaam BV en Tauw. Het plasticvangsysteem vangt zwerfafval op uit het water van een rivier of haven voordat het de oceaan in drijft. Door de stroming ontstaat er een kleine tornado binnen in de drijver dat het plastic naar zich toe zuigt om het vervolgens in de bak vast te houden. Een duurzame oplossing om de Plastic Soup in de oceaan tegen te gaan. Geen Ocean Cleanup, maar een River Cleanup.

River Cleanup voor de Plastic Soup

Het plasticvangsysteem ‘Shoreliner genaamd, is speciaal ontworpen voor het opvangen van plastic afval in riviermonden, sluizen en havens. De idee is dat het plastic wordt opgevangen vóór het de zee in drijft. Bastiaan van Kaam, directeur Van Kaam BV: “De zee is het laatste stadium. Je moet het plastic al opvangen voor het de oceaan bereikt. Een ‘River Cleanup’ in plaats  van een Ocean Cleanup. Met dit plasticvangsysteem dragen we bij aan een beter milieu en schonere wateren.”. De Shoreliner zorgt dat minder plastic de oceaan bereikt omdat het middels een duurzame oplossing het drijfvuil opvangt.

HDPE als oplossing

In de Lekhaven in Rotterdam is vandaag de eerste van deze Shoreliners te water gelaten. De grote vierkante bak heeft een afmeting van ruim 4 bij 5 meter en ligt met kabels aan de kade verankerd. Gekozen is om het plasticvangsysteem van HDPE (High Density Polyetheen) te maken. Dit materiaal kan tegen een stootje, kan niet breken of scheuren, en doorstaat verschillende weersomstandigheden. Daarnaast is het een veilig materiaal dat uitstekend recyclebaar is en een lange levensduur heeft.

Samenwerken

Het plasticvangsysteem is een samenwerkingsproject van Van Kaam BV met Tauw. Van Kaam: “Tauw kwam bij ons met een eerste opzet van het plasticvangsysteem in aluminium dat helaas niet bestand bleek tegen verschillende omstandigheden. Wij bedachten in nauwe samenwerking met de klant een oplossing voor dit probleem door het ontwerp uit te voeren in HDPE”.  Door de krachten te bundelen ontstond een duurzame oplossing voor een beter milieu.

Drijfafval is een groot probleem in alle havens, ook de Rotterdamse haven heeft last van vervuilt water. Meegevoerd door stroming en wind drijft het afval over de Rijn, Maas en IJssel via de Nieuwe Maas en het Haringvliet naar de Noordzee om zo de Plastic Soup te vormen waar iedereen het over heeft; de afvalberg van de oceaan. Met de Shoreliner in de Lekhaven wordt dit drijfvuil vlak voor de kade opgevangen. De Shoreliner kan worden aangepast aan elke gewenste situatie om zo op maat te zorgen voor een betere waterkwaliteit.

Van Kaam BV

Van Kaam BV is het bedrijf voor aanschaf, advies en aanpassing van ondergrondse infrastructuren en PE (pomp)putten. Kwaliteit, kennis en keuze in kunststofleidingwerk en wikkelbuis putten is volop aanwezig. Daarnaast biedt Van Kaam BV oplossingen op maat en herkent en lossen ze problemen op door met klanten mee te denken. Deze werkwijze is al sinds 1991 het succes van het bedrijf.

Van Kaam BV – Rechte Tocht 11 – 1507 BZ Zaandam – Nederland – 075-6314841 – info@vankaam.eu

 

 Copyright © 2020 Van Kaam BV. Alle rechten voorbehouden.