top of page

Fossiel vrij via het massa-balansprincipe

Marieska Visser

5 mei 2022

Interesse in een fossiel vrij leidingsysteem? Van Kaam BV maakt dit mogelijk door het assortiment buis te vergroten met fossiel vrije varianten. Deze buizen zijn geproduceerd met een grondstof dat afkomstig is van niet-fossiele bronnen en vervaardigd volgens het massa-balansprincipe.

Wat houdt fossiel vrije buis in?
De fossiel vrije buizen hebben dezelfde fysische en chemische eigenschappen als onze standaard buizen. Hierdoor blijft de kwaliteit van het product gelijk. Wij bieden buizen aan met 25%, 50%, 75% of 100% inhoud van niet-fossiele grondstof. De buizen zijn fossiel vrij volgens: het ISCC PLUS massa-balansprincipe.

Door het ISCC PLUS certificatie schema kunnen wij fossiel vrije leidingen aanbieden. De certificering houdt in dat wij jaarlijks worden gecontroleerd door een externe derde partij. Hierdoor kunt u als klant erop vertrouwen dat wij voldoen aan de eisen van de certificering.


Wat is het massa-balansprincipe?
De grondstof die afkomstig is uit fossiel vrije bronnen, wordt aan het begin van de waardeketen fysiek vermengd met grondstof die afkomstig is uit fossiele bronnen. Een fysieke scheiding, van deze fossiel vrije grondstoffen, is door een complex productieproces praktisch en economisch onhaalbaar. Garanderen dat het materiaal in de fysieke buis fossiel vrij is hierdoor onmogelijk.

Echter!
Wat we wel kunnen garanderen, door de massa-balansbenadering, is de mogelijk om het aandeel van fossiel vrije grondstoffen in het productieproces geleidelijk te vergroten. De fossiel vrije grondstof komt in de waardeketen terecht. Elke schakel in de waardeketen is gecertificeerd en geeft vervolgens een certificaat af aan de volgende schakel. Hierdoor wordt traceerbaar wat er in de keten gebeurt en is deze traceerbaarheid gegarandeerd. Elke schakel geeft een garantie af dat er binnen deze schakel niet meer fossiel vrij materiaal ge- als verkocht wordt. Dit systeem wordt gecontroleerd door het ISCC PLUS certificatie-schema.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van fossiel vrije buis of het ISCC PLUS certificatie systeem?

We vertellen je er graag meer over. Vraag naar Bastiaan van Kaam of Rogier Brandenburg | 075-6314841 of mail ons.

bottom of page