Ondergrondse hoogspanningskabels gekoeld met onze leidingproducten

Om de toenemende vraag naar elektriciteit in de Randstad legt TenneT een extra stuk hoogspanningsleiding aan. De Noordring van Bleiswijk naar Beverwijk en de Zuidring van Bleiswijk naar Wateringen. Van het 80km lange tracé wordt 20km ondergronds aangelegd. Wij leverden onze bijdrage door het ontwikkelen en produceren van kunststof leidingproducten, om de koeling van de ondergrondse kabels te realiseren.

Expansiestukken, ontwikkeld door Van KaamDoor een hoogspanningskabel wordt veel energie getransporteerd. De kabels worden daardoor warm, maar worden bovengronds door de buitenlucht gekoeld. Maar als de kabel ondergronds wordt aangelegd, is de afvoer van warmte een probleem. Om te voorkomen dat de ondergrondse kabel oververhit raakt, moet deze met water gekoeld worden. In samenwerking met de aannemer, BAM Infra, ontwikkelden we een innovatieve, duurzame en betrouwbare oplossing. Een speciaal invoerstuk van het duurzame  kunststof HPE, om de hoogspanningskabels doorheen te voeren. Koelwater in expansiestukken bij opstijgpunten, wordt door deze buizen getransporteerd om de kabels te koelen.

Met de aanleg van het ondergrondse tracé staat Nederland meteen aan de wereldtop. Het project heeft gezorgd voor de ontwikkeling van innovatieve technieken die nu ook op andere plaatsen ingezet kunnen worden. TenneT test nu het eerste deel van het ondergrondse tracé. Naar verwachting zal vóór de zomer de 380.000 Volt spanning permanent op de kabels gezet worden.

Binnenkort vertellen we wat meer over de specifieke werkzaamheden die wij voor dit project uitvoerden.

Meer informatie over de kunststof leidingwerk op maat? Bel ons (tel: 075 – 631 48 41) of neem contact met ons op via het contactformulier.