Dunea vereenvoudigt onderhoud verzamelleiding mede dankzij Van Kaam’s maatwerk T-stukken

In het westen van Zuid-Holland levert Dunea drinkwater aan ca. 1,3 miljoen klanten. Lekker en betrouwbaar drinkwater staat hoog in het vaandel van Dunea. Daarom voert men regelmatig onderhoud uit aan de systemen waarmee drinkwater wordt gewonnen. De verzamelleiding duinfiltraat is één van de vitale onderdelen van Dunea’s waterwinsysteem in de duingebieden van Monster, Scheveningen en Katwijk.

Onderhoud makkelijker en eenvoudiger

Na de onderhoudswerkzaamheden moet het winsysteem weer tientallen jaren mee kunnen, en moet het onderhoud makkelijker en eenvoudiger uitgevoerd kunnen worden. Dat wil men o.a. realiseren door meer schoonmaakvoorzieningen aan te brengen zodat leidingen met hoge druk gereinigd kunnen worden.

Verzamelleiding

Dunea past maatwerk PE T-stukken toe van Van KaamHet waterwinsysteem van Dunea is verdeeld in verschillende series. Vrijwel elke serie is voorzien van een vacuümstation. Het vacuümstation zorgt voor een onderdruk in de verzamelleiding . Door deze onderdruk wordt het gewonnen duinwater getransporteerd naar de nazuivering op de drinkwaterproductielocaties. De verzamelleidingen zijn voorzien van T-stukken waarop de bronnen zijn aangesloten. Een aantal van deze T-stukken werd vervangen.

T-stukken

De nieuwe T-stukken zijn geen standaard producten, maar maatwerk. Voor dit maatwerk werd een beroep gedaan op onze experts. Zij ontwierpen en produceerden maatwerk PE T-stukken. In onze eigen productiehal zijn voor dit project 148 bron T-stukken gemaakt met diameters tussen 200 mm en 630 mm. Er zijn ook 26 schoonmaakstukken gemaakt in dezelfde diameters.

Hevelonderbekers

Niet alleen de diversiteit in maten, maar ook de vele excentrische verlopen, de maatwerkoplossingen als ook de tijdsdruk zijn een uitdaging in dit project. Zo moeten binnen een strakke deadline nog twee grote hevelonderbrekers door Van Kaam gebouwd en geleverd worden. Een hevelonderbreker zorgt er voor dat bij een storing in een serie, bijvoorbeeld door het wegvallen van het vacuüm, er slechts een klein deel van het waterwinsysteem uitvalt. Dit project loopt nog tot en met februari, dan moet het afgerond zijn. Tijdens het broedseizoen (vanaf 1 maart) mogen er geen renovatiewerkzaamheden in de natuurgebieden van Dunea worden uitgevoerd.

Expertise en maatwerk

Dunea past maatwerk PE T-stukken toe van Van KaamDunea maakt al jaren gebruik van de expertise van Van Kaam voor alle oplossingen die expertise en maatwerk vereisen. Deze samenwerking heeft veel uitzonderingssituaties tot een goed einde gebracht!

Meer weten over maatwerk in kunststof? Neem contact op met onze specialisten, tel. 075-6314841, of stel uw vraag via het online contactformulier.